Tarinoita


Jäälautalla

lautalla

Jäälautalla
Keväinen alkuilta Tihisellä Ängeslevän Ylipäässä joskus 60-70-lukujen taitteessa. Sää alkoi keväällä lämmetä. Me Tihisen nuoret ja lapset, kymmenestä ikävuodesta ylöspäin kävimme levottomaksi ja ramppasimme tiheään sillalla seuraamassa miltä joki näyttää. Mukana oli Heikki-serkkukin ja joku kylän poikakin.
Purohan tuo Ängeslevänjoki monien silmissä oli, muutaman metrin levyinen oja tai ”Jortani” kuten sitä nimitimme. Tulvan aikana virtaus kuitenkin moninkertaistui ja pinta nousi parhaimmillaan useita metrejä. Tätä me juuri odottelimme, veden nousua ja jäiden irtoamista, jäittenlähtöä.
Heti koulusta tultuamme ja mahdolliset askaret, kuten puiden kanto ja mullikoiden ruokkiminen, suoritettuamme etsimme liiterin takaa pitkät seipäät ja riensimme törmään.

Rupuljviiläke

 Isän alkusanat "Rupuljviiläke"- kirjaansa. Koko opuksen voit ladata täältä. (Kiitos Martti Silvennoinen)


Olen vuosia sitten alkanut haaveilla sellaisesta ajatuksesta, että kannattaisi laittaa eräitä tapauksia elämänvarrelta paperille, tapahtumia, joita on sattunut ja tapahtunut tähänastisen elämän aikana.

Siihen sisältyy sentään niinkin merkittäviä historiallisia asioita kuin talvi- ja jatkosota, evakkoon lähtö, evakkoaika, uuden asuinsijan etsiminen ja uuden ja oman kodin perustaminen sekä oman perheen perustaminen ja kasvaminen.

Siihen sisältyy totuttautuminen uusiin oloihin ja tapoihin, uusien ennestään aivan outojen ja vieraitten ihmisten parissa.

Matka Mettälään

mettala1

Sunnuntaina kun aamun työt oli hoidettu eli lehmät ajettu Takaloon tai Purkusen rajalle laitumelle, ja jos heinänteko ei vielä ollut alkanut oli mahdollisuus lähteä käymään kaukana Mettälässä asti serkkujen luona kylässä. En muista olivatko nämä reissut lopulta miten tarkkaan suunniteltuja, oliko meillä kotoa lupa tai ketä kaikkia oli mukana. Useimmiten varmaan Jussi, Olli ja minä, olisiko mukana ollut Holopaisen Jukka. Tuo parin kilometrin matka saattoi kestää hyvän tovin sillä matkan varrella oli lapsen silmissä paljon nähtävää. Ensimmäinen pysähdys oli jo heti Ängeslevänjoen sillalla. Harvemmin kuitenkaan laskeuduttiin koskeen partikanpyyntiin tai uimarannalle vaan tyydyttiin syljeskelemään koskeen ja uskaliaimmat kokeilemaan rohkeuttaan kävelemällä sillankaiteella. …